Enligt FN:s deklaration om urfolks rättigheter ska staten säkerställa att särskilt barn har tillgång till utbildning på sitt eget språk. Samerna är ett urfolk som traditionellt bor spritt över Norge, Sverige, Finland och Ryssland. Totalt talas tio olika, men nära besläktade, samiska språk i det samiska området Sápmi. Alla samiska språk är klassade som hotade språk enligt FN-organet UNESCO.
I och med att den samiska befolkningen historiskt utsatts för diskriminering, fördomar och assimileringspolitik i Norge, Sverige och Finland har en språkbytesprocess pågått i det samiska samhället under de senaste hundra åren. Därmed kan många samer idag inte längre tala eller förstå sitt modersmål.
Det viktigaste för att rädda ett språk från att dö ut är att samhället skapar förutsättningar för talarna att tala språket och lära sina barn. Det kräver en nationell politik som erkänner och skyddar minoritetens språk samt ett tillgängligt utbildningssystem som börjar redan från småbarnspedagogiken. Att återuppliva språk kräver att barn vars föräldrar mist språket får rätt till småbarnspedagogik och utbildning som utförs på det hotade språket. För att lyckas med detta krävs kvalificerade lärare och tillräckligt med läromaterial.
Bristen på kvalificerade samiska lärare påverkar framtiden för det samiska språket och kulturen. Idag behövs fler behöriga samiska klasslärare, språklärare, ämneslärare och speciallärare i både grundskolan och på andra stadiet samt samisktalande personal i småbarnspedagogiken och i förskolan.
Den svenska, finska och norska staten måste tillsammans ta ansvar för den roll de har spelat för att alla samiska språk är utrotningshotade. I Norge har Sannings- och försoningskommissionen lämnat in sin rapport år 2023 medan de motsvarande kommissionerna i Finland och Sverige fortfarande håller på med sitt arbete. Resultatet av sannings- och försoningsprocesserna måste innebära att staterna bär sitt ansvar och främjar tillgodoseendet av samernas rättigheter. De språkliga rättigheternas tryggande bör vara i centrum av detta arbete.
Utveckling av nordiskt sameskolsamarbete var ett av Finlands mål under dess ordförandeskap i Nordiska ministerrådet år 2021. Samarbetet mellan Norge, Sverige och Finland måste fortsätta och fördjupas för att systematiskt utöka utbudet av lärarutbildning samt produktionen av läromedel på samiska behövs för att säkra de samiska språkens framtid. Detta kräver även att länderna säkrar de resurser som behövs.
Nordisk grön vänster menar att både Nordiska minsterrådet och regeringarna i Norge, Sverige och Finland bör arbeta för ett mer djupgående och långsiktigt samarbete för att utöka antalet behöriga samiska lärare samt samiskt läromaterial. För att åstadkomma detta behövs ett mer gränslöst tänkande än idag. Det kräver även att ländernas utbildningsmyndigheter och utbildningsanordnare ökar sin förståelse för det samiska samfundet och en kontinuerlig dialog mellan alla parter. Sametingens involvering bör ökas och samer få mer makt i beslutsfattandet gällande samisk utbildning.
Genom att koordinera resurser och tänka mer gränsöverskridande skapar vi förutsättningar för att förstärka framtiden för Sápmi – det traditionella samiska området där samisk kultur funnits långt innan de nuvarande landsgränserna skapades.
Nordisk grön vänster har lämnat in ett medlemsförslag till Nordiska rådet om ett fördjupat samarbete för att utbilda mer samiska lärare och öka produktionen av samiska läromedel. Nordisk grön vänster vill även att ministerrådet tar tag i att röja undan gränshinder som står i vägen för detta samarbete.
Nordisk grön vänster rekommenderar Nordiska ministerrådet
att göra en utredning om hur samiska barns språkliga rättigheter och behov möts idag i de nordiska länderna
att komma med konkreta förslag om åtgärder som behövs för att säkra samiska barns rättigheter till utbildning på sitt eget språk samt hur dessa åtgärder kan genomföras genom ett ökat nordiskt samarbete mellan Norge, Sverige och Finland
att tillsätta en nordisk samarbetsgrupp för att undanröja hinder för skolsamarbetet i de samiska områdena
Nordisk grön vänster rekommenderar de nordiska regeringarna
att Norge, Sverige och Finland inleder ett starkare samarbete för att säkra samiska barns språkliga rättigheter och för att trygga de samiska språkens framtid
att de relevanta myndigheterna samt utbildningsaktörerna i Norge, Sverige och Finland tillsammans med ländernas Sameting inleder ett fast strategiskt samarbete för att utöka antalet behöriga samiska lärare och läromedel på samiska