Internationellt har det så kallade kriget mot droger inte bara misslyckats med att lösa narkotikaproblemet, utan även fört med sig mänskligt lidande och enorma sociala, hälso- och miljöproblem runt om i världen. Det straffbaserade tillvägagångssättet har drivit fram organiserad brottslighet och våld, lett till omänskliga straff och upprätthållit droghandel, som kopplas till bland annat barnarbete och människohandel. Amnesty International har till exempel beslutat att ta upp frågan om droger som en fråga om mänskliga rättigheter. Amnesty uppmanar stater att ändra sin inställning från straff till att sätta människors hälsa och rättigheter i centrum. Flera internationella experter hävdar också att narkotikapolitiken snarare bör gå mot minskning av skador än straff.
Problem med droganvändning hopar sig globalt, särskilt på axlarna av de mest utsatta. Även om de flesta användare är tillfälliga användare eller experimenterande, är de inte heller säkra från de sociala och andra problem som orsakas av ett straffrättsligt tillvägagångssätt. Användningen av straffrätt underlättar inte problem orsakade av drogbruk. Tvärtom, de förvärras genom att marginalisering, stigmatisering och orsakandet av orimliga biverkningar. Användningen av cannabis i medicinskt syfte är också orimligt svårt i många nordiska länder. I Finland till exempel begår många människor ett brott när de får hjälp av cannabis för att behandla smärta och lidande orsakade av sjukdomar och äventyrar därmed sig själva eller blir helt berövade den hjälp som kunde finnas tillgänglig.
Debatten om narkotikapolitik har i allmänhet ansetts svår i de nordiska länderna och det är ofta besvärligt att ta in nya perspektiv i debatten i synnerhet. Det finns dock också skillnader mellan länderna när det gäller lagstiftning och politiska metoder.
Nordisk grön vänster anser att de nordiska regeringarna tillsammans bör ta steg för att utveckla gemensamma riktlinjer för en människorättsbaserad narkotikapolitik. Gemensamma satsningar och en gemensam utvärdering av fungerande praktiker för med sig en märkbar nordisk hälsomässig och socialpolitisk nytta.
Därför ställer Nordisk grön vänster följande medlemsförslag till Nordiska rådet och föreslår att de nordiska regeringarna:
- utforskar likheter och skillnader i narkotikapolitik mellan de olika nordiska länderna för att skapa gemensamma riktlinjer.
- jämför hur narkotikapolitiken i de olika nordiska länderna har försökt minska mänskligt lidande och drogrelaterade dödsfall (inklusive brukarrum).
- tillsammans utvecklar en narkotikapolitik som respekterar mänskliga rättigheter och minskar skador.