Norden måste ta en aktiv roll i att införa mänskliga rättigheter i centrum för våra länders utrikespolitik. Nordiska rådet har arbetat för ett fredligt Mellanöstern redan länge. År 2015 antog Nordiska rådet en rekommendation från Nordisk grön vänster och uppmuntrade de nordiska regeringarna för arbeta för fredsavtal mellan Israel och Palestina baserat på internationell rätt och FN-resolutioner.
Behovet för ett aktivt arbete för mänskliga rättigheter och fred inte minskat, tvärtom är det mer aktuellt än någonsin. Occupationsmakten Israel har i årtionden bedrivit en politik av systematisk diskriminering och förtryck av palestinier. Människorättsorganisationen Human Rights Watch har påpekat att Israels agerande fyller kännetecknen av apartheid. Tvångsförflyttning strider mot internationell lag, samtidigt förstörs palestinska hem och israeliskt bosättningsbyggande sprider sig på det palestinska området. UNICEF har rapporterat om barn som utsätts för grym och förnedrande behandling under förhör och fängsling. Blockaden av Gaza är även den i strid med med internationell lag enligt flera människorättsorganisationer. Blockaden har drivit Gaza in i en humanitär katastrof redan innan den väpnade konflikten under våren.
De nordiska ländernas politik gentemot Israel behöver en ny riktning. De nordiska länderna bör inte idka militärt samarbete eller vapenhandel med länder som kränker mänskliga rättigheter. Även importen av produkter som är producerade i illegala israeliska bosättningar bör avslutas.
Däremot borde Norden göra en insats i att säkra palestinierna tillgång till coronavaccin, läkemedel och vård. De nordiska länderna bör även ta en aktiv roll i FN och andra internationella sammanhang för att lyfta det systematiska kränkandet av palestiniernas mänskliga rättigheter.
Nordisk grön vänster anser att arbetet för mänskliga rättigheter måste införas i ländernas handelsrelationer och utrikespolitik. Det krävs starkare handling och det krävs ekonomiska konsekvenser för att stoppa förtrycket av palestinier i Västbanken och Gaza.