Norden vill vara en förebild vad gäller att skydda miljön och kämpa mot den globala upphettningen. Nordiska ministerrådet har prioriterat hållbarhet i sin vision om Norden 2030 och har ett grönt Norden som ett av tre fokusområden. Nordiska politiska ledare uttalar sig gång på gång om hur Norden ska bli en global ledare i kampen mot klimatförändringar.
Transportsektorn är en av de sektorer som bidrar allra mest till den globala upphettningen. Innan Covid-19 pandemin stod flyget för mellan 4-5 procent av de globala växthusgasutsläppen. Flygtrafik var också en av de snabbast växande utsläppskällorna. Enligt en studie av European Federation of Transport and Environment fördubblades utsläpp från flyg i Europa sedan 1990.
Under pandemin har flygtrafiken över Europa har sjunkit med 70 procent. Utsläppen minskar – men av fel anledning. För att bevara de nordiska ländernas luftfartsförbindelser har flera nordiska regeringar gått in med massiva stöd för flygbolagen. Det finns givetvis ett behov av flygtransport även i framtiden men om vi inte tar tillfället i akt och satsar på att lägga om till en mer hållbar transportsektor kommer utsläppsminskningarna att bli kortvariga. Det behövs strukturella förändringar för att utsläppen inte ska kliva till sina tidigare nivåer då krisen avtar.
Innan covid-19 krisen la Nordisk grön vänster ett förslag för Nordiska rådet om att utreda gemensamma lösningar för att etablera en nordisk flygskatt. Att introducera en skatt på bränsle för flygresor inom Norden skulle sätta ett föredöme för EU och resten av världen. På europeisk nivå behövs en keronsinskatt som nästa steg.
Nordisk grön vänster menar, att även om flygtransporten lidit av pandemin finns det fortfarande belägg att utreda en nordisk flygskatt. Alla nordiska länder har sedan 1990-talet skatter på koldioxidutsläpp, men skatt på flygbränsle har varit undantaget. Att beskatta bilbränsle men inte flygbränsle är en tydlig subvention av flygindustrin och kan inte vara i linje med ambitionen att vara världsledande i kampen mot den globala upphettningen.
Nordisk grön vänster är besvikna över att förslaget om att Nordiska ministerrådet bör se över hur en nordisk flygskatt kunde se ut röstades ner av Nordiska rådets utskott för växt och utveckling. Nordisk grön vänster anser att det finns nordisk nytta att finna i ett samarbete kring flygskatt på samma sätt som det finns nytta i att återetablera nattågsrutter mellan skandinaviska huvudstäder och ut i Europa, ett annat av Nordisk grön vänsters förslag till Nordiska rådet som är under behandling.
Nordiska rådet och Nordiska ministerrådet har som vision att vara den mest hållbara och välintegrerade regionen i världen. Att utreda gemensamma lösningar för flygskatt och vara ett exempel både för EU och globalt är att skrida från vision till handling. När flygindustrin nu får enorma stödpaket för att klara sig ur krisen bör de vara kopplade till miljö- och klimatkrav för att bidra till den ekologiska omställningen. Covid-19 påverkar både rörlighet och ekonomi runt världen och nu är tiden att ta itu med de strukturella lösningarna som krävs för att bygga upp en hållbar transportsektor.